Skip to content Skip to footer

Uw woning en de thuisbatterij

De complete gids omtrent thuisbatterijen, de voordelen, redenen tot aankoop en een volledig overzicht van de premies.

Een thuisbatterij is een vrij recent product, de meningen liggen ver uit elkaar en de kennis bij velen is louter oppervlakkig. Grean wijst u de weg tussen deze technologische pareltjes.

Brengt de batterij ook voor u een positieve terugverdientijd met zich mee? We checken het meteen 👇

In het Vlaamse Solarlandschap zitten we continue met wijzigende wetten. Deze wijzigingen hebben een directe impact op de terugverdientijd. De batterijen wijzigen ook continue van sturing, software en capaciteit.

Om u wegwijs te maken en u te begeleiden in uw productkeuze delen we onze kennis en ervaring met u in deze blog.

Wat gaan we bespreken? Een overzicht.

#1: Waarom kiest men een thuisbatterij?

#2: Wat zijn de voordelen voor uw installatie?

#3: De huidige premies en overheidssteun?

#1: Waarom kiest men een thuisbatterij?

Velen van ons namen in de laatste jaren de beslissing om over te gaan op duurzame groene energie. We plaatsten zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Maar passen deze investeringen wel bij ons gedragspatroon? Voor een groot aandeel van de bevolking geldt dat we overdag gaan werken zijn. Onze verbruiken liggen dus in de avond & de vroege ochtend. Met andere woorden wanneer de zonnepanelen niet renderen. Al de opbrengst die u zelf niet verbruikte gaat integraal naar het net. Hier krijgt u op vandaag een injectievergoeding voor. Deze vergoedingen schommelen continue. Dergelijke situaties hebben een negatieve invloed op de terugverdientijd en uw self-consumption. De gemiddelde Belg haalt zonder thuisbatterij een self-consumption van slechts 30%. 70% van de opgewekte energie gaat dus verloren aan het net.

Het plaatsen van een thuisbatterij gaat dit counteren. De cijfers liegen er dan ook niet om. De gemiddelde self- consumption bij iemand met thuisbatterij ligt op zo’n 70%.

De terugverdientijd van uw installatie en uiteindelijke winsten liggen dus vele malen gunstiger met thuisbatterij.

Het plaatsen van een thuisbatterij is dus initieel een hogere investering maar doet de terugverdientabel van beide producten enorm ten goede.

#2: Wat zijn de voordelen voor uw installatie?

Bij het plaatsen van thuisbatterijen hebben we heel wat directe en indirecte voordelen. We overlopen samen de belangrijkste voordelen.

 1. Uw installatie is automatisch slimmer, we hebben meer data en kunnen zo uw energie beter gaan sturen.
 2. Je bent minder afhankelijk van continue schommelende injectie- & afnametarieven.
 3. Self-consumption sturen wordt meteen een stuk makkelijker.
 4. U kan dalverbruik opvangen met uw eigen opgewekte energie. Zo kan u uw elektrische wagen laden ook na de werkdag.
 5. U bent onafhankelijk van energietoevoer van het net.
 6. U vangt de pieken op en gaat zo het capaciteitstarief counteren. Zo vermijdt u een torenhoge belasting.
 7. De terugverdientijd van uw installatie en toekomstige winsten worden meteen gunstiger.

Denk maar aan hoeveel keer we niet thuis zijn en onze panelen toch renderen. Al deze energie opslaan en correct gaan gebruiken op momenten waarop we wél thuis zijn is de ideale situatie. De thuisbatterij speelt hierin een centrale rol. We kunnen de thuisbatterij dus niet wegdenken uit een energie neutrale woning.

#3: De huidige premies en overheidssteun.

Naast alle bovengenoemde directe voordelen ondervindt u ook tal van indirecte voordelen.

De overheid steunt de bevolking bij de energietransitie. Op vandaag is er ook nog een premie beschikbaar voor degene die kiezen om een thuisbatterij te plaatsen. In deze tabel ziet u hoeveel premie u krijgt. De premie gaat men bepalen aan de hand van de door u gekozen capaciteit binnen de de batterij. Let op dit is de totale capaciteit van de batterij, niet de laad- en ontlaadrange.

Denk ook aan alle andere producten die voordelen ondervinden van een thuisbatterij zoals uw laadpaal, zwembad, warmtepomp en airco’s.

Meer info over thuisbatterijen, zonnepanelen, laadpalen, airco’s, warmtepompen of dakwerken?

Aarzel niet en neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies van onze experten.KRIJG VANDAAG EEN GRATIS OFFERTE!  Leave a comment

  Subscribe for the updates!

  [mc4wp_form id="461" element_id="style-11"]